
Bamboes van formaat kachelpijp die met een snelheid van 50 cm per dag uit de grond geduwd worden…. klinkt onmogelijk hier in het Noorden van het land.
Toch komen we een heel eind!
Wel zijn een aantal dingen belangrijk om te overwegen.
Ruimte: Voor een reuzenbamboe is het belangrijk dat er voldoende ruimte is om een groot wortelgestel te maken om voldoende water en voedingsstoffen tot zich te kunnen nemen. Wil je een bamboe tot een meter of zes laten groeien is er minimaal 2 m2 nodig wanneer je gebruik maakt van een begrenzer. Heb je veel meer ruimte beschikbaar voor een bamboe en is er de mogelijkheid om het gebruik van begrenzer achterwege te laten dan zal de plant zijn dankbaarheid tonen door het maken van nog dikkere scheuten.
Standplaats: Ook de standplaats is erg belangrijk. Eigenlijk houden alle bamboes van zekere mate van beschutting tegen de harde wind. Plaats je een bamboe in de koude wind dan zal deze eerst veelal lagere scheuten gaan maken. De plant laat de scheut zo hoog worden dat er voldoende licht gevangen kan worden, maar een winderige plek is vaak ook erg zonnig, daarom zal de scheut niet erg hoog worden. Wanneer de bamboe een bos is geworden zullen de scheuten wel hoger gaan worden omdat ze tegen de oudere scheuten moeten concurreren om zonlicht te krijgen en dat is een goede reden om de hoogte in te gaan.
Tijd: Voor een bamboe is, om zijn gigantenstadium te bereiken, tijd nodig.
Waar in Zuid Frankrijk in 4 jaar tijd een goede startplant richting de 10 meter kan gaan hebben we hier vaak wel minimaal een jaar of zes nodig. De plant moet aanslaan, daarna rizomen maken en ook nog in dikte toenemen. Ook is het belangrijk met wat voor plant wordt gestart.
Een vitale plant uit 25 a 30 liter pot en rond de 3 meter hoog, lijkt ons het beste uitgangsmateriaal. Deze plant is dan vaak al vanuit wortelstek een jaar of 3 oud en zal na uitplanten scheuten maken die minimaal dezelfde hoogte halen en daarna hoger. Een kleinere pot kan natuurlijk ook maar dan kost het in ieder geval een jaar om hetzelfde formaat te krijgen.
Nog grotere planten lijkt wel mooi en kan ook wel. Deze hebben toch vaak meer tijd nodig om aan te slaan en weer grote scheuten aan te maken.
Een plant van 5 of 6 meter hoog uit de volle grond kan ook maar daar zitten enkele nadelen aan.
Het ziet er meteen mooi uit, maar als deze planten deel uitmaakten van een bos dan is het wortelgestel beschadigd en zal de plant een klap van deze deling krijgen. Vaak sterven dan delen van halmen af en dat is jammer. Ook zal de plant beduidend kleinere scheuten maken dan wat er al boven de grond staat, het duurt vaak jaren voordat er weer scheuten van formaat worden gemaakt. Bij een storm is het ook noodzakelijk deze plant goed vast te zetten. Een plant uit de volle grond waarbij het wortelgestel intact blijft is echter wel een prima optie.
De beste tijd om deze te planten is net na de winter, ongeveer in maart, wanneer er geen vorst van betekenis op komst is.
De 2e optie is aan het begin van de herfst.
Voor een plant uit pot maakt het eigenlijk niet uit wanneer er geplant wordt, toch is de eerste periode de beste tijd. Dan kun je enkele maanden later meteen zien wat er uit de grond komt en kan de plant al hetzelfde jaar gaan woekeren. Dit woekeren gebeurd in de herfst, hiermee slaat de plant voedingsstoffen ondergronds op om volgend jaar weer dikkere scheuten mee te maken.
De juiste soorten:
Hoewel veel mensen bamboe over 1 kam scheren zijn er toch zeker grote verschillen per soort.
Hoewel er enkele fargesia of Borinda’s zijn die best hoog kunnen worden (bijv. Gaolinensis en Blue Dragon) en Semiarundinaria die de hoogte in schieten (Viridis), moeten we bij reuzenbamboes hier toch echt aan Phyllostachys denken. Edulis hebben we ook geprobeerd en hoewel die meer zuidelijk tot een reus is uitgegroeid, kregen wij hem niet goed aan de praat.
Er zijn ondertussen meerdere Edulis soorten in omloop maar over het algemeen zijn deze lastiger te verzorgen dan Phyllostachys.
Er zijn een aantal soorten die we kunnen aanbevelen voor reuzengroei.

Allereerst de Vivax varianten (Aureocaulis, Huanwenzhu, Huanwenzhu Inversa, Mc Clure). Deze zijn uitermate geschikt om als reus uit te laten groeien, ze krijgen niet zoveel scheuten als bijvoorbeeld de Aureosulcata, maar de scheuten die gemaakt worden zijn wel veel dikker. Of er echt verschil zit tussen de varianten qua groeisnelheid is lastig te zeggen. Wij denken dat het om eenzelfde soort genen gaat en dat het verschil in grootte vooral te wijten is aan de omstandigheden waar de plant staat.
Het is wel aan te bevelen om de Vivax varianten beschut neer te zetten omdat de winterhardheid op koude winderige plekken met koude winters te wensen over laat.
Veel beter winterhard is de Parvifolia, deze reus heeft mooi roze schutblad en kan zeker dezelfde dikte bereiken als de Vivax bij een betere winterhardheid. De eerste jaren staan de scheuten nog niet zo heel recht maar naarmate het wortelgestel groter wordt zijn de scheuten beter opgaand.
Een soort die beter opgaand is dan bovenstaande is de Atrovaginata. Deze wordt niet zo hoog en dik als de Parvifolia maar heeft wel als voordeel dat deze luchtkanalen in de wortels heeft en daarom ook op relatief natte plaatsen kan overleven. De winterhardheid is vergelijkbaar met de Parvifolia.
In de winter van 2021 hadden de laatste 2 soorten geen schade maar was er bij de Vivax wel bladschade, in het voorjaar is dit met nieuw blad weer opgelost.
Hoewel er meer soorten zijn die wellicht Reuzengroei kunnen bereiken noemen we er nog een nieuwe introductie met 2 varianten.
Relatief nieuwe Phyllostachys soorten zijn de Iridescens Heterochroma en de Holochrysa.
Het gaat om een gele bamboe waarbij de Holochrysa volledig geel is en de Heterochroma een groene sulcus heeft. Iridescens heeft tevens de eigenschap dat ze lengtestrepen maken en dat siert de plant ook. Wij vinden de scheuten van deze plant, en dan vooral de nieuwe, ontzettend mooi.

Ook heeft deze plant de eigenschap om groene of roodachtige scheuten te maken. De winterhardheid en uiteindelijke dikte en formaat zal vergelijkbaar zijn met de Vivax (er zijn in Nederland nog geen volwassen planten).
Helaas is deze plant nog niet beschikbaar omdat we er nog aantallen van moeten maken.
U kunt contact opnemen voor de verkrijgbaarheid in 2025.
Naast de juiste standplaats, voldoende ruimte, tijd en de juiste soort zijn er nog enkele omstandigheden die goed moeten zijn om alle potentieel uit de bamboe te halen.
Bamboe is een snelgroeiend gras dus moet er ook veel voeding bij, eigenlijk alle bemesting die ook over het gazon gaat kan ook worden gebruikt voor bamboe. De kalkgift kan achterwege blijven omdat bamboe een licht zure omgeving wel kan waarderen. Naast bemesting kan ook een toevoeging van organisch materiaal zorgen voor een goede staat van de grond waar de bamboe het naar de zin heeft.
Wij voegen bijvoorbeeld al het maaisel toe onder de bamboe. Het is al lange tijd bekent dat dat een gunstig effect heeft op de groei en dikte van de scheuten.
In China en Japan deponeert men zelfs karkassen van dieren als voedsel voor de bamboe. Dat willen we vanwege de volksgezondheid hier maar achterwege laten.